“Mümin” kelimesi, Arapça kökenli bir terim olup İslam inanç sisteminde önemli bir yer tutar. Mümin, Allah’a samimi bir inançla iman eden ve bu inancını yaşantısına yansıtan kişiyi ifade eder. İslam’ın temel inançlarına, Allah’a, peygamberlere, meleklerine, kutsal kitaplara ve ahiret gününe inanarak yaşayan kişilere mümin denir.
İslam’ın kutsal kitabı olan Kur’an, müminlerin özellikleri ve davranışları hakkında birçok ayet içerir. İşte bu ayetlerden bazıları:
- Bakara Suresi, 2:197: “Hac ayları belliyken orada Allah’a şirk koşmayarak haccı tamamlayın. Eğer sizden kim buna mani olursa bilsin ki Allah, âlemlerin Rabbi’ne karşı gelmekten pek müstağnidir.”
- Bakara Suresi, 2:208: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes yarına ne göndereceğine dikkat etsin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı hakkıyla görendir.”
- Bakara Suresi, 2:286: “Allahım! Bizden öncekilere yüklediğin gibi, bize de ağır yük yükleme. Allahım! Gücümüzün yetmediği şeyi bize yükleme. Bağışla bizi, mağfiret et bize, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.”
- Al-i Imran Suresi, 3:159: “İman edenler arasında sana uyan, sana boyun eğen kimseler de vardır. Allah’ın âyetlerini işittikleri zaman, sana hükmetmesi için Allah’a yemin ederler. Sonra içlerinde bir anlaşmazlık mı çıkar, hemen Allah’ın hükmüne göre mi hükmettin?”
- Al-i Imran Suresi, 3:31: “De ki: ‘Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah, çok bağışlayan ve çok merhamet edendir.'”
Bu ayetler, müminlerin Allah’a itaat etmeleri, günahtan sakınmaları, birbirleriyle yardımlaşmaları ve peygamberin öğretilerine uymaları gerektiğini vurgular. Mümin olmak, sadece inancı ifade etmekle kalmaz, aynı zamanda yaşantıyı da şekillendirir ve Allah’a karşı sorumlulukları içerir.