Ramazan ayı, oruç tutan insanların beslenme şeklinin değişkenlik gösterdiği bir aydır. Ramazan da beslenme düzenli ve yeterli devam ettirebilmek için oruç tutmadığınız zamanlarda en az iki öğünü tamamlamanız ve sahur öğününü eksiksiz kapatmanız gerekir.
Sahura kalkamazsanız veya sahurda sadece su içmeniz durumunda bu durumun size zarar vereceğini unutmamalısınız bunun için sahurda mutlaka besin tüketimi sağlamalısınız. Çünkü bu beslenme tercihi yaklaşık on altı saat olan açlığı, yaklaşık yirmi saate yükseltmektedir. Bu durumda açlık kan şekerinin günün erken saatlerinde düşmesine ve günün daha faydasız ve isteksiz geçmesine sebep olmaktadır.
Bu durumun tersine eğer sahur öğünü, ağır besinlerden olursa geceye yakın metabolizma hızı düşmüş olduğu için besinlerin yağa dönme hızı ve kilo alma imkânınız oldukça artar. Bu sebeple sahura mutlaka kalkmanız gerekmektedir.
Sahurda peynir, süt , tam tahıllı ekmekler vb. besinlerden oluşan oldukça hafif bir kahvaltı türü yapılabilir veya çorba, salata ve çok az ekmek tüketimi ile hafif bir akşam yemeği menüsüde tercih edilebilir.
İftar zamanında kan şekeriniz çok düşük olduğu için az vakitte çok fazla besini hızlıca tüketme ihtiyacı duyarsınız. Bu durumda yaptığınız en büyük yanlışlardan biridir. Çok hızlı besin tüketirseniz o esnada çok fazla oranda, enerjisi çok yüksek gıdalar tüketmiş olursunuz ve bu durum hem sağlık bakımından kritik bir durum olabilir hem de ilerleyen zamanlarda kilo almanıza neden olabilir.
Ramazan da Beslenme Önerileri

- İftar sırasında çok fazla, sık sık ve hızlı yemek yemek yerine azar azar ve çok yavaş bir şekilde yemeğinizi yer ve bu şekilde beslenebilirsiniz.
- Ramazan da beslenme önerileri arasında yer alanların en önemlisi yemeklerinizi yavaşça ve yeterince çiğnemeniz gerekmektedir.
- Sahurunuzu peynir, yumurta ve az ekmek tüketimi ile geçirebilirsiniz.
- İftarda ise hafif bir kahvaltı türü veya çorba,salata gibi hafif yiyeceklerle başlayıp birkaç dakika sonra az yağ almış et yiyeceği, sebze yiyeceği veya salata tüketebilirsiniz. Böylelikle kan şekerinizi aniden çıkaran ve oldukça enerji veren besinler ekmek, pilav ve patates vb. gıdaların yerine bulgur pilavı, kepekli yiyecekler vb. gıdaları tercih edebilirsiniz.
- İftar sırasında badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişleri tüketmeyi unutmayın.
- İftar sırasında yağlı ve oldukça şerbetli tatlıların yerine meyveli ve sütlü tatlılar tüketin.
- İftar sırasında ve ondan sonraki zamanda bolca su tüketin. Suyun yanı sıra ıhlamur ve meyve suyu gibi içecekleri de sahura kadar ara ara tüketebilirsiniz.
0 Yorum