Ramazan Ayında Yasak Olan Şeyler


0
Ramazan Ayında Yasak Olan Şeyler
Ramazan Ayında Yasak Olan Şeyler

Her yıl, 1 ay süre ile sabah namazından akşam ezanına kadar aç ve susuz kalınarak tutulan oruca ramazan orucu denir. İslam dininde ramazan ayında tutulan oruç; aç kişilerin hallerinden anlamayı ve sabırlı olmayı öğretir. Bunlar karşısında ise, oruç tutmanın kuralları çerçevesinde ramazan ayında yasak olan şeyler vardır.

Bu kurallar islamın mekruh dediği şeylerdendir. Bunlar Ramazan ayında yasak olan şeyler ve yapıldığı takdirde ise tutulan orucun bozulmasına sebep olur. Bu yasaklara itina ile dikkat etmek çok önemlidir. Orucun anlamına yakışmayan hususlar ve orucun bozulmasına sebep olan hususlar olarak da ikiye ayrılır.

Unutkanlık devreye girdiği anda orucu unutup bir şey yeme ve içme gibi bir davranışta ağız çalkalanıp oruca devam edilebilir. Fakat isteyerek yeme ve içme davranışında bulunan bir bireyin orucu kesinlikle kabul olmaz.

Yasak Davranışlar Nelerdir?

Ramazan ayında yasak olan şeyler konusunda uyaran kuran-ı kerim kitabı birçok hususa değinmiştir. Doğru sayılan aslında orucun geçersiz kılınmasına sebep olan birçok davranış mevcuttur. Kuran-ı kerimin buyurduğu yasakların anlamlarını çok yanlış anlayabiliyoruz bazen.

Ağız Ve Diş Sağlığı

Ağız ve diş sağlığı hakkında son derece önem veren kişiler, boğazına su veya herhangi bir macun kaçmaksızın olsa bile oruçlarını bozmalarına sebep olabilirler. Bu nedenle sahurdan sonra ağız ve diş temizliğinin yapılması bu konuda çok önem arz eder.

Bir Şeyi Tatmak

Bir yemeğin veya içeceğin tadını tatmak, yutmadan çiğnemek orucun bozulmasına sebep olur. İstek ile gerçekleşen bu durumda, ağzımıza aldığımız her bir şey orucumuzu bozmamıza vesile olur aslında. Sadece tat alıp bıraksak dahi bu davranış mekruhtur.

Ramazan Ayında Yasak Olan Şeyler
Ramazan Ayında Yasak Olan Şeyler

Serum

Herhangi bir sağlık sorununda serum almak orucu bozar. Hasta birey istek dışı yaptığı bu durumdan sorumlu tutulmaz. Orucu günah olmaz. Fakat bozulmuş olur. Bunun dışında hasta bireyin devamlı olarak alması gereken bir ilaç varsa, bu bireyin oruç tutmaması gerekir. Çünkü Ramazan ayında yasak olan şeyler arasında ilaç kullanımı da yer alır.

Ağızda Su Çalkalamak

Çok kuruyan ağız sonucunda veya çok bunalım durumunda ağza su alıp ,yutmamak şartı ile, çalkalamak da orucu bozmaz.  Aynı zamanda bu durum duş için de geçerlidir. Duş alırken ağza su kaçmamasına dikkat edecek şekilde dikkatli olursak ve su ağzımıza girmemiş ve yutmamış isek oruç bozulmaz.

Bunun dışında zorunda kalınan durumlar da vardır. Çocuğu veya bebeği olan bir anne zorunda kaldığı durumlarda orucu bozulmaz. Fakat bu durumlar süt üreten bir anne için geçerli değildir. Süt üreten bir anne oruçtan sorumlu tutulmaz. Bebeğine süt vermekte yükümlüdür. Bunun dışında çocuğu için zor durumda kalan bir anne, baba veya bir bireyin orucu bozulmaz.

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
admin

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir