Ramazan ayında kutlama amaçlı birçok hazırlık yapılır. Ramazana özel indirimler, eşyalar, yemekler, mekanlar vb. durumlara çok rastlanır. Bu hazırlıkların içinden bir tanesini neredeyse hemen hemen herkes görmüştür. Camilerin minarelerinin arasına asılan ‘hoş geldin ya şehri ramazan’ ifadesi herkesin gözüne takılmıştır.
Şehri ramazan ifadesinin anlamı ramazan ayı demektir. Arapça dilinde şehr kelimesi ay anlamında kullanılmaktadır. Bu durumda ‘hoş geldin ya şehri ramazan’ ifadesinin anlamı ‘hoş geldin ramazan ayı’ cümlesidir.
Hoş geldin Ya Şehri Ramazan Ne Demek?
12 ayın her ramazan ayında Müslümanların ibadetlerini yerine getirmek için tuttukları oruca ramazan orucu denir. Bu ayın gelip çatması Müslümanlar için bereket ayı demektir. Bu sebepten ötürü, Müslümanlar bu aya özel hazırlıklar yapar. Bu hazırlıklardan biri camilerin minarelerinin arasına asılmış olan ‘ hoş geldin ya şehri ramazan’ cümlesidir. Herkesin gördüğü bu cümlenin anlamı yine herkes tarafından merak edilmektedir.
Arapça dilinden geçen birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin bazılarının köklerini değiştirip Türkçede kullanırız. Ya da direkt olarak kelimeyi Arapça dilinden alıp kullanırız. Bu kelimelerden biri olan ‘şehr’ ifadesinin karşılığı Türkçede ‘ay’ demektir. Yani her yıl ramazan ayında cami minarelerinin arasına asılan ‘ hoş geldin ya şehri ramazan’ cümlesinin anlamı ‘hoş geldin ramazan ayı’ cümlesidir.

Halk arasında da yakın ilişkilerde duyduğumuz bu kelime her yerde karşımıza çıkabilmektedir aslında. Ramazan-ı şerifleri mübarek olsun cümlesi bunlardan birisidir. Bir yakınımızın attığı ramazan ayına özel mesajda bile gördüğümüz kelimeleri merak eder ama araştırmaya kadar gitmeyiz maalesef. Her yerde karşımıza çıkabilecek olan kelimenin anlamı bu şekildedir.
Ramazanın en Önemli Anı İftar Nasıl Olmalı?
Ramazan ayında yaklaşık olarak 12-16 saat boyunca bir şey yemiyoruz. Bu süre boyunca vücudumuzda bazı fonksiyonlar farklı çalıştığı için midemiz akşam bir anda yiyince zorlanıyor. Bu durum insan üzerinde kötü etkiler yaratabilirken, iftar nasıl yapılmalı konusu insanlara nasıl yapılmalı ki sorusunu akıllara getiriyor.
Uzun bir süre aç kalmanın ardından iftar vakti geliyor. En başta bir hurma ile orucunuzu açabilirsiniz. Ardından susuzluğunuzu gidermek için yarım bardak kadar su için. Çok fazla su içmeyin çünkü bu durum sizi rahatsız edebilir.
Suyunuzu içtikten sonra herkesin vazgeçilmezi olacak çorbadan bir kepçe kadar alın. Çorbayı yavaş yavaş, 5 dakika içerisinde için. Bu durum sizin daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır. Bir anda yememek için sindire sindire yemeye özen gösterin.
Çorbayı içtikten sonra mümkünse 10-15 dakika pek bir şey yemeyin. Çorbanın midenize yerleştiğinden emin olun. Ardından ana yemeğinizi alın. Ana yemeği biraz daha hızlı tüketebilirsiniz. Mideniz çorbayı içtikten sonra yavaş yavaş daha iyi sindirmeye başlayacağı için daha hızlı yemeniz midenizi bozmayacaktır.
Yemek yemeyi bitirdikten sonra yatmamanız sizin için daha iyi olacaktır. Tatlı varsa yanına çay yapıp yiyebilirsiniz. Ayrıca yemeğin üzerine hemen kahve yapmanız olumsuz bir etki yaratmayacaktır. Bu şekilde iftarınızı yapabilir, midenizi zorlamadan daha kolay bir akşam geçirebilirsiniz.
0 Yorum