Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesselem’den rivayet edilen ve Buhari/Salat bölümünde geçen bir hadis-i şerifte ‘baliğ olan olmayan bütün genç kızların namaza gelmesini’ emretti. Sahabenin ‘hayızlılar da gelsin mi?’ sorusuna Rasulullah (sav): ‘ onlarda gelsin ve bir köşede durup Müslümanların duasına icabet etsin’ buyurdu. Bu hadis-i şerif ‘bayram namazına kadınlar gider mi?’ sorusunun cevabını vermektedir. Bayram namazı bütün Müslümanlar için ortak bir istişare toplantısıdır. Cuma namazı gibi toplu ve cemaatle yapılan bir ibadettir.
Müslim/ideyn 11’de geçen bir başka rivayette hayızlı kadınların cemaatin arkasında durduğu ve cemaatle birlikte tekbir getirdikleri buyrulmaktadır. Buhari İdeyn 20’de geçen başka bir rivayette ise Ümmü Atıyye (ra) ‘Ya Rasullallah ya onlardan biri çıkarken üzerine alacağı bir örtüsü yoksa’ demiştir. Rasulullah aleyhisselam ‘ Din kardeşlerinden birinden cilbablarından giydirir’ buyurmuştur. Bayram namazı için bayanların dar olmayan geniş bir elbise giymelidir. Rengi açık olmamakla birlikte yüz, el ve ayak dışında bütün vücudu kapatmalıdır. Hatlar belli olmamalıdır.
Bayram Namazına Kadınlar Gider mi, Kadınlara Farz Mı?

Rasulullah (sav) hutbeyi bayanların duymadığını zannetti ve onların yanına giderek nasihat etmiştir. Daha sonra sadaka vermelerini istemiştir. Bilal (ra) eteğini açmış ve bayanlar yüzüklerini küpelerini vermiştir. (Buhari/Zekat)
Ebu Hureyre (ra) şöyle buyuruyor: ‘ Kim ki Ramazan orucunu tutar da bayram günü gusleder, erkenden camiye gider ve sadaka verirse bütün günahları bağışlanmış bir şekilde döner.’(Mecmaüz’Zevaid)
Müslümanlar için bayram namazı çıkışında bir seslenici: ‘ Biliniz ki, Rabbiniz sizi bağışlamıştır. Haydi, doğru evlerinize (büyük bir sevinç ile) dönünüz. Bu gün ödül günüdür. Bu güne semada da ‘ödül günü’ derler’ diye seslenir.’ (Taberani 2/201)
Bayram namazına kadınlar gider mi sorusunun yanıtına kısaca bakacak olursak kadınlar için ve erkekler için bayram namazı vacip bir namazdır. Ancak erkekler önceliklidir ve bayanların katılma şartı yoktur. Beş vakit namaz gibi farz olmamakla birlikte gereklidir. Beş vakit namazdan daha değerli ve daha mühim bir namaz şekli yoktur. Beş vakit namaz kılmak her zaman için Cuma namazı ve Bayram namazından önemlidir. Yani İslam’ın ikinci şartı beş vakit namazdır. İlk şartı Kelime-i Tevhittir.
0 Yorum