Meleklerin Çeşitleri – Özellikleri ve Göreveleri – 4 Büyük Melek Hakkında Kısa Bilgi


0

Melek sözlükte “haberci, elçi, güç ve kuvvet” anlamlarına gelmekle beraber, Allah’ın emriyle çeşitli vazifeleri yerine getiren, duyularımızla algılayamadığımız, gözle göremediğimiz, devamlı Allah’a kulluk eden, günah işlemeyen, nurani ve ruhani varlıklardır.

Melek dediğimizde Meleklere iman aklımıza gelir ki dinimiz temel esaslarından biridir. Meleklerin varlığına iman etmek yani inanmak Allah’a samimi bağlanan müminlerin en temel özelliklerinden olan gayba imanın bir nişanesidir.

Hem Nur suresinin 136. ayeti bize meleklere imanı emreder ki o ayet “Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve ahiret gününü inkar ederse o derin bir sapıklığa düşmüştür.”

Melekler yaratılmış bütün alemlerde görevleri olup sayılarını ve görevlerini tam manasıyla yalnız Allah bilir. Hatta denilmiş ki her bir yağmur tanesini bir melek indirir.

Meleklerin Çeşitleri ve Görevleri

Meleklere iman
Meleklere iman nedir

Melekler Allah’a (c.c.) hem ibadet yapmakta olup hem de çeşitli vazifeler yapmaktadırlar. Bazı melekler büyük melekler olarak geçmekte olup en çok bilinenler şu şekildedir.

1- Cebrail (a.s.): Meleklerin en üstünüdür. Onun vazifesi Peygamberlere vahiy getirmek ve emir ile yasakları iletmekle görevlidir.

2- Azrail (a.s.): Allah’ın izni ve takdiri ile yaratılan canlı varlıkların ruhunu almakla görevlidir.

3- Mikail (a.s): Tabiat hadiselerini idare etmekle görevlidir.  Bununla beraber rızk gönderilmesi, bolluk, kıtlık, pahalılık ve her maddeyi hareket ettirmek vazifeleri arasındadır.

4- İsrafil (a.s.): Kıyametin kopmasını başlatacak olan sura üfürmekle vazifelidir. Birinci üflemesinde bu sesi işiten, Allah’tan hariç her canlı ölecek, ikincisinde bütün canlılar tekrar dirilecektir.

Allah’ın bu büyük meleklerden başka, sayısını bilemediğimiz daha nice melekleri vardır ki meleklere iman bunlara imanı gerektirir. Onlardan bazıları şunlardır:

Kiramen Katibin: İnsanların sağında ve solunda bulunan ve bütün iyilik, kötülükleri kayıt eden meleklerdir.

Münker-Nekir: Kabirde insanlara iman hakkında soru soracak olan meleklerdir.

Rıdvan: Cennet bekçisi ve cennette bulunan meleklerin lideridir.

Melek çeşitleri ve sayıları o kadar çoktur, hatta denilmiş ki bir yağmur tanesini indiren melek indirdikten sonra tekrar sıraya girer de ta kıyamete kadar sıra gelmez.

Yani Melek dediğimizde erkeklik ve dişilik özelliği yoktur, yemezler, içmezler, evlenmezler, doğmazlar, doğurmazlar, normal gözle göremeyiz Allah’ın emirlerine itaatte lezzet alan nurani varlıklardır diyoruz ve biz Müslümanlar melek kavramın iman ederiz vesselam.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
admin

2 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir